JaakkoKorpi-Anttila

Musiikki ja liikunta

Ihmisen tanssista kertovia kalliomaalauksia löytyy 20 000 vuoden takaa ja näyttää siltä, että jo silloin tanssilla oli tavattoman suuri sosiaalinen merkitys. Monissa kulttuureissa tanssijan uskottiin toimivan ihmisen ja jumalan välimiehenä, kuten usein edelleenkin on tilanne jäljellä olevien alkuasukasheimojen kohdalla.

Kun kuulee sopivaa musiikkia, alkavat vartalo ja jalat liikkua sen tahdissa tiedostamatta. Tämä on evoluution myötä tullut piirre, se on eräs ilmaisun muoto. Sopiva musiikki pistää jalan väpättämään ja kääntäen musiikkiin on mukavampi tanssia kuin ilman sitä. Liikkuminen musiikin rytmiin ja liikkeiden sovittaminen musiikkiin on eräiden väitteiden mukaan olemassa olevista toiminnoista niitä monimutkaisimpia ja siinä on pantava peliin suuri osa koko inhimillisestä aivokapasiteetista.

Liikkuminen aktivoi aivojen etulohkoa, missä oikealla puolella sijaitsee puhekeskus ja vasemmalla mm. raajojen liikkeitä ohjaava keskus. Tämä tukee sitä teoriaa, että elehtiminen on eräs kielilaji eli jossakin kehityksen vaiheessa tanssiminen on ollut kommunikaation eli  primitiivisen kielen muoto.

Hajuaistimuksia välittäviä hermoratoja lukuun ottamatta nämä kaikki kulkevat isoaivokuorelle ('metronomina toimivan') talamuksen tumakkeiden kautta. Reagoimme musiikkiin tiedostamatta, koska tämä tumake on suoraan yhteydessä liikekeskukseen ilman, että viestiä käsitellään ylemmissä aivokerroksissa. Pitäkö siis sanoa, että 'tanssi on ihmisen veressä'.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jouko Koskinen

Niinpä - muinaisajan rituaalitansseissa papit ja papittaret tanssivat laulun tai rumpujen rytmiin. Heimokunnan katsellessa piirissä ympärillä. Kylänvanhin osallistui tanssiin vain huippukohtauksessa tai ei näkyvästi lainkaan.

Baletti on myös nykyajan huipputaidetta. Ylittää kieli-, kulttuuri-, rotu- ja muut muurit kevyesti. Luultavasti myös galaktisessa mittakaavassa.

http://joukoakoskinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kult...

Veikko Vitikainen

Tanssi on jännä käyttäytymismuoto. Joillakin lintulajeilla on myös tuo taito. En tiedä minkä tahdin mukaan ne tanssivat mutta komeaa katseltavaa se on etenkin isommilla linuilla. Eräs muka tanssia harrastava rotu on kilpatanssijat, jotka pilaavat esim. lavatanssitunnelman täysin. Tsaivilla vedetään kaikki tanssit hitaasta valssista polkkaan, jopa tango.
Jenkan he juoksevat rinnakain ilman minkäänlaista rytmiä. Sata metriä menee melkein 10 sekunnissa. Heidän porukkansa yleensä valtaavat nuo tanssilavat ja heidän kanssaan ei tavallisen ihmisen ole lupa tanssia. Se on kieroutunutta tanssikulttuuria.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>> VV: ".. Eräs muka tanssia harrastava rotu on kilpatanssijat, jotka pilaavat esim. lavatanssitunnelman täysin."

Minulla on vuosia ollut hokemana, että kilpailu pilaa tanssin nautinnon. En vieläkään tunnusta olevani tässä mielipiteessäni väärässä.

On tosiaan niin, että ns. paljon tanssineet voisivat ottaa huomioon tavalliset tallaajat antamalla tasapuolisesti tilaa myös niille, jotka eivät sitä röyhkeästi halua rohmuta ja käyttäisivät sellaisia tanssitempoja ja tyylejä, jotka sopivat ao. tilaisuuteen.

Meillä Suomessa ei ole mitään kehittyneitä lavakohtaisia tanssietikettejä, niin kuin monessa paikassa ulkomailla. Juuri kurssinkäyneet ja alta kolme kuviota kuvitelmissaan oppinet haluavat välttämättä näyttää kuinka hienosti ja vauhdikkaasti he osaavat temppunsa tehdä - ihailkaa tallaajat! Se on vähän kuin liikenteessä mitä kiilaajiin ja sormennäyttäjiin tulee.

Ei näille voi mitään.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa