JaakkoKorpi-Anttila http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.html

Hiljaa yössä .. synti seurasi minua..

  • Saksalainen tanssityyli v. 1929
    Saksalainen tanssityyli v. 1929

Tangon synnillisyydestä on kirjoitettua tarinaa pitkälti yli sadan vuoden ajalta, joten mitään uutta siihen on vaikea saada, mutta kertaus ja uudet lähestymiskulmat ovat joskus paikallaan. Monen tutkijan mielestä tango oli seurausta sekoittumisesta. Mutta se ei ole pelkästään siirtolaisuuden aikaansaama passiivinen sivutuote, vaan aktiivinen väline, joka tarjosi selkeää apua maahanamuuttajien sopeuttamiseen uuteen isänmaahansa ja säilytti yhteiskuntarauhan. Buenos Airesin ja Montevideon työläiskaupunginosissa 1800-luvun lopussa ensimmäiset tangot kokosivat yhteen niin espanjalaiset, kreolit kuin neekerit ja tämä tapahtui yleensä ilotalojen varsinaisen toiminnan ohessa.

 

Näistä sosiaalisesti marginaalisista oloista tango aloitti vaelluksensa valloittaen laajan yleisönsä. Tango ylitti keskiluokan rajat ja vähitellen se valtasi korttelikahvilat ja niiden asiakkaat. Alueen alkuperäiset nuoret aristokraatit kävivät ahkeraan ilotalossa, missä he oppivat tanssimaan tangoa. Ylemmän luokan edustajien tangon omaksuminen toimi tavallaan lupakirjana muulle väestölle.

 

Historioitsijat ovat yhtä mieltä siitä, että tangon alkujuuret ovat ilotaloissa eli noissa demokratian pyhäköissä, missä kaikki miehet olivat tasa-arvoisia seksin saannin suhteen. Siellä yhtyivät ajatukset, odotukset, lasit, tanssi ja siellä hallitsi toveruus. Yhdessä pilaillen siinä opeteltiin ja opetettiin tangoa eivätkä miesten väliset lähemmät suhteetkaan olleet harvinaisia.

 

Tangossa etsitään onnea sekä suojaa epäonnea vastaan. 'Herra Hasardi' on aina läsnä ihmisen odotuksissa. Hyvään onneen liittyy lähes aina taloudellinen aspekti ja huonoon onneen kurjuus. Nämä asiat olivat aina siirtolaisten mielissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Tapio Neva

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sein%C3%A4joen_Tangom...

Jotenkin tuntuu siltä, että sosiaalisia innovaatioita eivät tee kuin hovit ja heikompi aines. Heikkouden asialle omistautuneet kristitytkin ovat vielä melko voimakkaita.

Minusta heikompaa ainesta ei pitäisi surmata, vaan yhteiskunta pitäisi olla sen verran vahva, että se kykenisi valtiokapitalistiseen taloudelliseen kasvuun heikommallakin väestöllä.

Tämä sisältää kehitysekonomisen näkökulman.

T. O. N.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> T. O. N. "..kehitysekonomisen näkökulman .. "

En tiedä, onko tässä yhteydessä virhe tuoda rinnalle nurmikon kasvattaminen. Jos haluaa hienon ja tuuhean nurmikon, pitää sitä muiden hoitotoimien ohessa toistuvasti leikata, jotta se kunnolla tuuheutuisi.

Aika vähän syntyy suurta ja pysyvää kulttuuria pelkillä 'stipendeillä'. Historian valossa on nähtävissä, että nälkä on monesti ollut hyvä kannustin kulttuuritekoihinkin.

Oma etu mielessään ihmisten virkistämisestä erilaisin ilosanomin ovat kilpailleet keskenään niin papit ja filosofit kuin viininmaistajat ja musikantit. Aseista päällimmäisinä ovat oman menetelmän totuudesta piittaamaton ylikorostus ja toisten mollaaminen. Toiset ovat onnistuneet kiitettävästi. Kuten eräs renessanssipaavi käsiään hieroskellen sanoi sisäpiirilleen: ”Tarina Jeesuksesta on tuonut kirkolle paljon rahaa.”

Tapio Neva

Neljä evankeliumia ovat hyvä tarina Jeesuksesta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #3

Keisari Augustuksen suosikki, historioitsija Titus Livius vuoden 26 eaa. tienoilla julkaisi hieman tarkoitushakuisen laajan historiateoksen Ab urbe condita roomalaisista. Jos vertaa UT:n kirjoituksia tähän eepokseen, niin ei voi olla panematta merkille monissa tarinoissa olevia yhtäläisyyksiä. Tuohon aikaan ei tunnettu tekijänoikeuksia ja asia lienee muutenkin jo vanhentunut.
(Katso Veijo Litzen: Tie Nikeaan, 2009)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset