JaakkoKorpi-Anttila http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.html

Uskonvainot nykyaikana

Minulla on ollut se vakaa käsitys, että kristilliset uskonnot ovat nykyään niin suvaitsevaisia, etteivät niiden harjoittajat kohdista uskonnollista vainoa muita kohtaan. Afrikkalaisperäiset uskonnot ovat kuitenkin nykyisin katolisten, kristittyjen evankelisten vainon kohteena Brasiliassa, väittää The Washington Post. Muun muassa näiden 'rukoushuoneita' on poltettu.

Candomblé (uruguaylaisittain candombe) on näistä animistisista uskonnoista suurin kannattajakunnaltaan. Uskonnolliseen seremoniaan liittyy keskeisesti rummut, laulu ja tanssi. Artikkelissa haastateltiin Rio de Janeiron lähettyvillä olevan syrjäisen asuinalueen candomblé paikan järjestyksen valvojaa, joka myös osallistui hartaustilaisuuteen ja tuli jäähdyttelemään pihalle hikisenä, värisevänä ja iloa pursuen. Muutaman sanan vaihdettuaan ryntäsi takaisin sisään ja hihkaisi mennessään: 'En muista mitään, se on eri maailma!'

Muutamia lausahduksia, pyhimysten isältä / äidiltä (mies-/naispappi): - Candomblé on niin kaunis uskonto kuin vain olla voi.  - Palvelemme luontoa.  - Meistä on kaikenlaisia ennakkoluuloja.  - Candomblé tyydyttää minun uskonnolliset tarpeeni (verkostomarkkinoija).

Väestölaskennan (2010) mukaan brasilialaisista 43% on sekarotuisia, 8% mustia ja 48% valkoisia. Valkoisten käsissä kokonaan on niin media kuin politiikka. Tämä osaltaan selittää sen, ettei väkivaltaisuuksia candomblén harjoittajia kohtaan edes tutkita, vaan heistä itsestään tehdään syyllisiä. He eivät myöskään ymmärrä, missä kohtaa raamattua käsketään vainoamaan toisuskovaisia.

Mielenkiintoa tätä uskontoa kohtaan luo myös se, että Brasilian eteläpuolella candombe ymmärretään paitsi uskonnoksi, myös tangon alkulähteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uskonto on huumetta, ja huumehörhöiltä voi odottaa mitä tahansa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #1/AA: "Uskonto on huumetta .."

Näin ainakin Lenin kovasti toitotti. Jos häntä on uskominen, kuten kunnon suomettujan tulee, niin uskonto pitää kieltää, kun kerran huumeetkin on kielletty.

Pieni ongelma on tuo ortodoksinen nykyhallitsija, jonka mukaan kansa tarvitsee votkaa ja huumeita, jottei kapinoi ja pysyy nöyränä.

Tangouskovaisuuden historiasta keräsin kerran tietoa (linkki).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jokainen tulee uskollaan autuaaksi, mutta silloinhan on helvetti autio ja tyhjä, siellä voisi pitää suuret tanssiaiset.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #3

Kts. Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan, Saatanan tanssiaiset.

Kas niin, ken olet? Osa voimaa syvää, mi tahtoo pahaa vain, ja aikaan saa vain hyvää.Faust.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Marxin mukaan uskonto vertautuu oopiumiin. Toisen kuuluisan juutalaisen, Freudin mukaan uskonto on henkinen puolustusmekanismi, jolla vaimennetaan kuoleman pelkoa. Putin tiettävästi käy kirkossa ja kantaa ristiä kaulassa, mutta epäilen vahvasti, että noin älykkään ja realistisen miehen täytyy olla ateisti.

Mitä vainoihin tulee, niin vielä 1970-luvulla Pohjois-Irlannin protestantit kehottivat polttamaan katolilaisia elävältä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #5

→#5/PR: "Pohjois-Irlannin protestantit kehottivat .."
Minulta oli mennyt ohi tämä näkökanta. Lienevätkö myöhemminkään loiventaneet?

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kristityt suvaitsevaisia eikä niiden parista löyty mitään? Mielenkiintoinen väite. Miksi pystyn kirjoittamaan joka viikko tuoreisiin uutisiin perustuvia juttuja jotka vihjaavat juuri päinvastaiseen?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→#4/TG: "Kristityt suvaitsevaisia .."

Olisin tietysti näinkin voinut väittää, mutta tällä kertaa en tarkemmin ottaen niin tehnyt.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

"kristilliset uskonnot ovat nykyään niin suvaitsevaisia, etteivät niiden harjoittajat kohdista uskonnollista vainoa muita kohtaan".

Kristilliset uskonnot koostuvat kristityistä ihmisistä ja yksilöistä. Ei ole mitään kristillistä uskonTOA ilman kristittyjä ihmisiä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #9

→#9/TG: "Ei ole mitään kristillistä uskonTOA ilman kristittyjä ihmisiä. "

Onhan se tietysti noinkin! - Uskonnot on usein kirjattu ylös pyhiin kirjoihin tuleville sukupolville.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #10

Tuota ei ehkä kannata mainita ääneen. Raamatussa kun on kaikkea sellaista mitä moni nykykristitty pitää "vääränä" ja "asiaankuulumattomana" tuoda esille. Lähinnä siitä olen ottanut ajatuksen että kivitysteloitukset eivät ole kristinuskon kovaa ydintä.

Afrikassa on tosin aika rajusti asiat. Nigeriassa on ihan oikeita noitavainoja joita tehdään Jeesuksen nimessä. Toki länsimaiset lähetystyöntekijät selittävät että tämä ei ole missään tapauksessa kristinuskoa. Eikä johdu edes paikalliskulttuurin ja kristinuskon sekaantumisesta. Mutta on aika vaikeaa nähdä että "miten niin ei". Lukevat vaan tosissaan niitä "asiaankuulumattomia" kohtia. Muutenkin systeemi on toki Suomeen nähden keskiaikainen. (Tosin noitavainojen kohdalla tärkein muistettava asia on se, että katoliset olivat aikaansa nähden reiluja. Inkvisiitio ei tuominnut suurinta osaa kuulustelluista ja tarjosi oikeudenkäynnit jne. Protestanttisten maiden noitavainot olivat sitten isompia ja pahempia niin kuolinmäärältään kuin harrastusprosentiltaan. Enempi lynkkausta ja vainoparanoijaa "tässä kulttuuripiirissä".)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #11

→#11/GM: " .. kivitysteloitukset eivät ole kristinuskon kovaa ydintä. .."

Hyvä oivallus!

Kun Nigeriasta tuli puhe, niin palaan sen verran vielä itse aiheeseen, että siltä alueelta (silloinen Yoruban kuningaskunta monilukuisine heimoineen) on pääosa Etelä- ja Väli-Amerikan orjista. Heillä oli monia uskontoja, ja kun orjat kastettiin katolisiksi, saivat heidät jumalansa myös pyhimysten nimiä ja vähän heidän ominaisuuksiakin. Espanjan ja Portugalin hallitukset sekä katolinen kirkko hyväksyivät tämän ja lisäksi, että orjat saivat seremonioissaan säilyttää pyhät rumpunsa ja instrumenttinsa. Aikanaan nämä välineet sitten siirtyivät tanssisaleihin.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #12

Joo, kyllä tuon oivaltamiseen vaaditaan neroa. Vähintään.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset