JaakkoKorpi-Anttila

Maantieto uusiksi

Koulukirjojen valmistajat saavat lisätöitä, kun on mittauksin todettu, ettei maan keskipisteestä mitaten lähimpänä taivasta olekaan Everestin huippu vaan Ecuadorissa oleva Chimborazo tulivuoren kärki. Eroa on lähes 2 km. Chimborazon kärjen etäisyys maan keskipisteestä on 6384,42 km. Perun Huscarán häviää tälle noin 40 metriä, vaikka sen korkeus laskennallisesta merenpinnasta on 6768 metriä.

Merenpinnan yläpuolelle Chimborazo kohoaa 6263,47 metriä ja Everest edelleen 8848 metriä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaikki on suhteellista. Jos sinulla on hyvät suhteet olet suosittu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kansakoulun maantiedon kirjassa oli aikoinaan kuva jonka alla teksti: Kesankitunturi, pirtinlattian oksankohta. En tiedä että kuinka kaukana kyseinen paikka on maan keskipisteestä, mutta kuva ja teksti eivät kertoneet minulle silloin mitään eikä kerro vieläkään. Varsin turhaa informaatiota silloinkin kirjoihin laitettiin.

Muuten, eikö maan keskipistekin ole muuttuva arvo? Tulivuorenpurkaukset ja maanjäristykset vaikuttavat maan muotoon niin veden alla kuin päälläkin. Tai sitten niitä ei huomioida,ettei maantieto mene koko ajan uusiksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tarkoittaako maan keskipiste tuossa maan painopistettä vai jotain muuta?

Muuten ilmakehän massa on noin 5.3*10pot18 kg.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> #3/LG:

Viiteartikkelin mukaan huipulle oli kiinnitetty GPS antenni, joka kaksi tuntia hyvissä sääolosuhteissa oli ollut yhteydessä GNSS-järjestelmään ( Global Navigation Satellite System). Nyt pitäisi tietää, mihin GNSS:n paikanmääritys perustuu?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Käsittääkseni asia on tunnettu jo kauan, vai onko varmuus saatu vasta äskettäin? Sata vuotta sitten elänyt runoilija Edith Södergran kirjoitti "Chimborazzolle", enkä usko hänen valinneen tuota vuorenhuippua sattumalta.

https://fi.wikisource.org/wiki/Chimborazzolle

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> #3/TK:

Jotain uutta kai siinä on, koska niin argentiinalaiset lehdet Clarin ja La Nación sekä espanjalaiset El Pais ja El Mundo näyttivät asian noteeraavan. Erilaisia lukuarvoja tarinoissa oli. Niiden vaihtluväli oli alle 2 metriä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos tuo "etäisyys planeetan keskipisteestä" yleistyy kriteerinä, ottavat litistyneen maapallomme napa-alueiden tunturit korkeuskilpailussa pahasti pataan. Olenko päntännyt turhaan Haltin (1324) ja Saanan (1029) korkeudet metreinä merenpinnasta?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #7/TK
Taitaa tuo merenpinnan korkeuskin olla muuttuva suure näin ilmaston lämpenenmisen aikana, jolloin napajäät sulavat kohisten.

Jouko Vanne

Jos Grönlannin jäätikkö sulaa, laskee merenpinta Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

http://nautil.us/issue/33/attraction/why-our-intui...

Saman ilmiön vuoksi merenpinta Haminassa on nelisen metriä lähempänä Maan keskipistettä kuin Helsingissä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #9

Tiedesnobbailua. Ihmisen kannalta merenpinta on noussut jo pitkään ja voimistuu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Etelänavan jään paksuus kasvaa, koska ilmaston lämpenemisen vuoksi haihtuminen lisääntyy ja jää syntyy sataneen lumen tiivistymisestä jääksi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ainahan noita otsikoita vedellään tyhjästä. Muistan jo omilta kouluajoiltani 1970-luvulta Hesarissa otsikon "Chimborazo onkin korkein". Nyt asia näkyy taas löytyneen.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa