JaakkoKorpi-Anttila

Uutta ’tietoa’ Jeesuksesta

Amerikkalainen historioitsija Joseph Atwill on kirjoittanut kirjan 'Caesar's Messiah: The Roman Conspiracy to Invent Jesus', missä hän väittää juutalaisten alituiseen kapinointiin väsyneiden roomalaisten luoneen psykologisen sodankäynnin välineeksi rauhaa rakastavan ja keisaria kunnioittavan Jeesus-hahmon myytiksi. Propagandistisen salajuonen tarkoituksena oli rauhoittaa nykyisen Israelin ja Palestiinan alueen juutalaiset, jotta kalliista sotimisesta päätäisi eroon ja juutalaisista tehtäisi kuuliaisia Rooman alamaisia. Siten kristinusko ei olisi alkanutkaan uskonnollisena liikkeenä vaan roomalaisten huijauksena.

Historioitsijat ovat yleisesti jättäneet vähäiselle huomiolle sen tosiasian, että Jeesuksen maallisen vaelluksen paikat seuraavat yllättävän tarkkaan keisari Vespasianuksen tämän pojan, Tituksen johtamien roomalaisten sotajoukkojen liikkeitä näiden yrittäessä tukahduttaa juutalaisia kapinoitsijoita. Titus muistetaan varsinkin Jerusalemin tuhoamisesta vuonna 70.

Jeesuksen ja keisari Augustuksen elämäkerrat kirjoittajien mukaan muistuvat hämmästyttävän paljon toisiaan. Historioitsija Livius kuului keisari Augustuksen sisäpiiriin. Hän kirjoitti laajan Rooman historiaa käsittelevän 142 kirja käsittävän teoksen ’Ab urbe condita’, jonka tarinat varmaan olivat Uuden Testamentin kirjoittajille tulleet tutuiksi, ainakin päätellen niiden yhdenmukaisuuksista. (Viite: mm. Suomen Rooman-instituution vuosina 1983-1985 johtajana olleen Veikko Litzenin teos ’Tie Nikeaan’, 2009)

Uuden Testamentin tarinat sopivat ainakin tiettyyn rajaan asti mainosti Roomalle. Ei voi ainakaan helposti sulkea pois sitä mahdollisuutta, että evankeliumien kirjoittajat tai heidän avustajansa olisivat olleet ainakin osittain keisarin uskollisia alamaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi Jeesuksen kuuluisimpia poliittisluontoisia lausumia oli:
"Antakaa Keisarille mikä keisarille kuuluu".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kristinuskohan on keksitty Rooman poliittisen koheesion lisäämiseksi, sehän on ilmiselvää. Nyt kristinusko hiipuu, koska globaalissa kapitalismissa sitä ei enää tarvita.

Pekka Iiskonmaki

Raamatun mukaan Jeesuksia oli kaksi ja niiden ikäero oli n. kaksi vuotta.

Plogi on varmasti hyvin lähellä totuutta. Samanlainen ''huijaus'' on Vatikaanin luoma vastenmielinen kuva vandaaleista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Itse ajattelisin, että oli yksi tai useampia kiertäneitä saarnamiehiä, joista evankeliumien tarinat työstettiin vuoteen 300 mennessä ajanlaskumme alusta. Alkuperäisistä kirjoituksista jäljellä papyruskääröjä 100-luvun alkupuoliskolta. Jumalallisesta olemuksesta ei ole mitään takeita saatikka todisteita - ihmeteot voi selittää keksityiksi tai sitten silmänkääntötempuiksi, plaseboksi. Samaan tapaan kuin karismaattisten "parannuskokouksissa".

Pekka Iiskonmaki

#5
On siellä ihan järkeen käypiä ihmetekoja. Esim. vetten päällä kävelyä harrastaa talvisin miljoonat suomalaiset.

Viinin teko litkuksi onnistuu Suomen monopolilta todella helposti, mutta ei päinvastoin.

Kala ja leipä riittää suuremmallekin porukalla, kun pyynti ja -leipomisajasta on riittävästi aikaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tämä onkin isoin epäselvistä asioista kristinuskossa minulle, että miksi se levisi niin voimakkaasti.
Sekularismin leviämisestä ja uskonnollisuuden häviämisestä tein taas oman ennusteeni
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 4/JK: #..miksi se levisi niin voimakkaasti."

Ihmeen eli kansanomaisemmin taikatempun teko oli välttämätöntä, jos 2000 vuotta sitten aikoi olla vakuuttava jumalan mies ja uskonnon perustaja. Tuohon aikaan pelkästään Rooman valtakunnassa uusia uskontoja syntyi kuin sieniä sateella. Kristinusko poikkesi muista uskonnoista siinä, ettei se ollut eliittiuskonto, vaan siihen kelpasivat niin köyhät, orjat kuin samarialaiset. Olen lukenut, että tämä oli kristinuskon leviämisen ja hengissä pysyminen tärkein syy.

Muistaakseni roomalaiskatolisessa kirkossa pyhimykseksi julistaminen edellyttää vielä nykyäänkin vähintään kolmen ihmeen tekemistä. Niitä sitten etsitään, keksitään ja selitellään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jostakin olen tallentanut tällaista tietoa: On löytynyt myös kertomuksia, joita ei ole hyväksytty Raamattuun/ Uuteen testamenttiin. Tuomas, yksi apostoleista on myöhemmin löytyneen Tuomaksen evankeliumin kirjoittaja. Häntä ortodoksit vierastivat. Evankeliumi oli pitkään kadoksissa, mutta on löydyttyään päätynyt tutkimusten kohteeksi. Tuomas on henkilönä kriittisempi, epäileväinen ja todisteita vaativa, mistä tulee sanonta ”epäilevä Tuoma”. On mahdollista ja jopa odotetaan, että vieläkin löytyy uusia ennen tutkimattomia kirjoituksia, jotka liittyvät kristillisyyden alkuaikoihin. Sellainen voisi olla vaikkapa Jeesuksen puheet, itse kirjoitetut.

Rooman valtava imperiumi tuhoutui muun muassa taloudellisiin vaikeuksiin ja rappioon mutta kristillisyys on yhä voimissaan ja vaikutta Roomassakin, jonne sitä ei alun perin oltu valmiita edes hyväksymään.

Tämän olen History Channelin ohjelmaa katsottuani kirjoittanut: Pääsiäinen oli juutalaisten juhla, jota vietettiin juutalaisten Egyptistä vapautumisen muistoksi. Roomassa saakka tiedettiin, että Jerusalemin ympäristössä oli odotettavissa rettelöintiä tämän juhlan aikaan, niihin oli varauduttu huomattavan ison sotilaiden määrän avulla. Juutalaisten juhlat eivät roomalaisille sopineet. Juutalaiset lait ja Rooman lait olivat yhteen sovittamattomia. Jeesuksen ei sanottu kunnioittavan kumpiakaan. Häntä pidettiin toisinajattelijana tai jopa kapinallisena. Hän oli myös tuonut julkisesti esille poikkeavia ajatuksiaan. Jeesus opetuslapsineen ja poikkeavine oppeineen osoittautui näin aikalaisilleen pelottavana radikaalina. Hänhän kuvaili ihmisille minkälainen olisi uusi valtakunta ja sen johtajat, joihin hän itsekin kuului. Hän uhkasi puheillaan valtaapitäviä?

Tutkimukset paljastavat ja me saamme ihmetellä mitä vielä löytyy.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kirjoitin tästä kummallisesta aiheesta jo kolme vuotta sitten http://jallerajala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/151337...

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen
Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

On tainnut "historioitsija" Atwill vain keksiä hyvän dollarilähteen itselleen, eikä sitä USA:ssa yleensä pahalla katsota.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2451087/Am...
http://www.robertmprice.mindvendor.com/rev_atwill.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_M._Price

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 10 & 11

Ilosanomaa on monenlaista, koska kysyntää on. Ihminen sosiaalisena lajina kaipaa viihdytystä. Usko, uskomus perustuu hyvään ja hyvin kerrottuun tarinaan, jossa usein on mukana siteeksi ripaus totta. Myytti eli valhe päästyään vallalle ja suojaan kaiken kritiikin yläpuolelle saattaa hallita historian kulkua. Eismerkiksi 'tarina Jeesuksesta on tuonut kirkolle paljon rahaa'  (Paavi Leo X, k.1521).
Italialainen sananlasku sopii tässäkin: se non è vero, è ben trovato (~ vaikka tarina ei olisikaan totta, on se hyvin keksitty).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuli mieleeni ihmisen tarve uskoa johonkin. Ennen kristinuskoa oli kaikenlaisia luonnonuskontoja. Ihmisellä on tarve löytää jotain syvempää, ratkaisuja johonkin sellaiseen mihin ei ymmärrys riitä.
Hämmästelen miten Putinkin on ottanut ortodoksisuuden yhdeksi keskeisistä strategioistaan, papit mukaan valtion eteenpäin viemiseen kuten tsaarina aikanakin oli.

Putinin strategioissa käytetään myös raamattua hyväksi. Vuonna 2007 ilmestyi toinen osa – ”Projekti Venäjä. Reitin valinta. Toinen kirja”. Tässä kirjassa, johon on otettu paljon lainauksia raamatusta, tehdään perusteellista ruumiinavausta demokratialle, sen ongelmia ja vaarallisuutta Venäjälle sekä annetaan ohjeita siitä, miten valtiota rakennetaan edelleen. Parlamentaarinen valtiojärjestys ja demokratia eivät sovi Venäjän valtiolle. Yhteiskunta jaetaan eliitiksi ja tavalliseksi kansaksi. Ainoastaan eliitti kykenee johtamaan valtiota tarpeelliseen suuntaan.

”Demokratia on samanlainen kuin syöpäkasvain. Sen olemassa olemiseksi on se pakotettu tuhoamaan yhteiskunnan elintoimintoja takaavat perinteiset arvot.” ”Demokratia on vaarallisempi kuin uskonlahkot. Se muodostaa vale-eliitin, joka antaa väärän käyttäytymismallin yhteiskunnalle.”… ”Me nousemme kaikenlaista demokratiaa vastaan.”… ”Meidän tavoitteemme on Ortodoksinen Tsaarivaltio.”…
”Venäjästä ei tulee maailman imperiumia taloudellisen voiman , vaan uskonnon ansiosta.”…

https://vaestotiede.wordpress.com/2015/05/18/venaj...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Tuli mieleeni ihmisen tarve uskoa johonkin. Ennen kristinuskoa oli kaikenlaisia luonnonuskontoja. Ihmisellä on tarve löytää jotain syvempää, ratkaisuja johonkin sellaiseen mihin ei ymmärrys riitä."

Siitä se varman tulee, tarpeesta. Että täytyy olla jotain "enemmän" - koska jos mitään enemmän ei ole kuulostaa niin lohduttomalta.
Se taas, että tarve riittäisi tekemään jumalista totta, on kehäpäätelmä eli sinänsä epätosi.

Juhani Nurminen

Jos kerron sinulle mitä tulee tapahtumaan vuonna 2018 niin uskotko minua? Entä jos nuo tapahtumat toteutuvat? Olenko sitten - niin mitä?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #15

?

Profetioita on tehty vuosituhansia, vaihtelevalla menestyksellä. Niin vaihtelevalla, että mennee sattuman piikkiin. Maailmanloppuja on mm. ennusteltu säännöllisin väliajoin, jossain Skepsiksen sivuilla taisi olla listausta maailmanlopun ennusteista, osumistarkkuus 0 %. Kruunan ja klaavan heitossakin sentään fifty-fifty.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos miljoona suomalaista lottoaa ja jokainen uskoo että hän voittaa, niin eikö yksi tai muutama voita? Iltapäivälehtien otsikot kirkuvat silloin:

UUSI JEESUS ON SYNTYNYT!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Avussa tai Seurassa oli n. v. 1970 neuvostollittolaisen tiedemiehen haastattelu, jossa tämä epäili, että Jesse oli maapallon ulkopuolisen kulttuurin avaruuslentäjä, joka istutti ihmiskuntaan meemin tähtiin lähtemisestä. Siksi kirkkojen tornit näyttävät raketeilta.

https://www.youtube.com/watch?v=qibyEmc2OaY

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Onhan näitä. Omana kouluaikanani atomien rakennetta havainnollistettiin ns. tikkataulumallilla, joss elektronit kiersivät siisteillä ympyräisillä radoillaan. Eiköhän joku neropatti keksinyt, että jospa oma aurinkokuntamme on tällainen yksi "atomi", osa valtavan paljon suurempaa kokonaisuutta.

Ihmisen mielikuvitus on vilkas. Tällainen muotojen symboliikasta päättely on tuttua myös Da Vinci-koodi-elokuvasta. Myös mielenterveysongelmaisten harhoihin kuuluu nähdä salattuja viestejä tai merkityksiä eri muodoissa, kuvissa tai teksteissä. Esimerkiksi elokuva Kaunis mieli.

Jälleen kerran, tarinan kiehtovuus ei tee siitä totta, läheskään aina.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Samaan tulkintaan ovat johtaneet lukuisat havainnot ufoista ikivanhoissa maalauksissa sekä kirjalliset vihjeet vanhoissa pyhissä hindukirjoituksissa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa