JaakkoKorpi-Anttila http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.html

2x4:n eli tangon mm-kisat

Noin kaksi viikkoa kestävät tangon mm-kisat juhlallisuuksineen alkavat tänään Buenos Airesissa. Lajina tango on paitsi liikunnallinen niin harrastuksena se täyttää myös fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja kulttuurillisen puolen vaatimukset. Olihan jo antiikissa silloiset mm- eli olympiakisatkin samalla niin liikunta- kuin kulttuurikilpailut.

Jos arvaus sallitaan, niin maamme valtamediat tänä aikana joka päivä tuskin monta katselutuntia tai lehtisivua asialle uhraavat, vaikka Suomi on erään väittämän mukaan tangomaa, josta jopa tangon alkujuuret ovat lähtöisin.

Astor Piazollan kuolemasta tuli viime kuussa kuluneeksi 25 vuotta, joten kisat ovat kunnianosoitus myös hänelle. Pääartistina on bandeneonisti Osvaldo Piro, jota pidetään maailman kuuluisimman banedeonistin Anibal Troilon ’perillisenä’. Piazolla aloitti uransa Buenos Airesissa Troilon orkesterissa ja myöhemmin esittäessään ensimmäistä tangosävellystään Troilolle, tämä pudisti päätään ja sanoi: ’Poikaseni tuo ei ole tangoa’. Puhevälit siitä sitten kärsivät.

https://www.clarin.com/ciudades/buenos-aires-ritmo-tango-hoy-ciudad-vibr...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Muistanpa ajan, kun Suomessakin pidettiin lavatangon MM-kisoja. Parempaa linkkiä en löytänyt.
http://www.kaleva.fi/uutiset/kulttuuri/tangotanssi...
Seinäjoen tangomarkkinoiden sivuilta ko. aineisto on poistettu.

Idea MM-kisoista taisi olla jo edesmenneen Åke Blomqvistin, kansainvälistä silausta kai saatiin asiaan japanilaisilla tanssituristeilla.
Voittajapareille ei liene mitalikahveita eikä rantatontteja järjestetty, saatikka asia olisi noteerattu medioiden urheiluosastoilla.

P.S. Erään "mestarin" sain kuulla ilmaisseensa läsnäoloaan tanssilavan sisäänpääsyjonossa, tyyliin "Ettekö tiedä kuka minä olen". Pitäähän se ansioituneisuus jossain näkyä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> 1/JK:
Nyt kirjoitan pelkästään kuulemani ja muistin varassa ilman mitään vastuuta asian totuudesta.
Myös argentiinalaisen tangon mm-kilpailut on (ainakin) kerran järjestetty Suomessa (Pohjanmaalla?). Yleisen sarjan voitti suomalainen pari tosin laskuvirheen vuoksi voitto julistettiin jälkikäteen. Seniorisarjan kolmanneksi tuli myös suomalaispari, joka näin kesäaikaan nähdään usein esimerkiksi Someron Esakalliolla.

Lisäys: Amigos del Tangon perustava kokous pidettiin 18.6.1997 Helsingissä professori Raimo Vasaman ja hänen vaimonsa Ritvan luona. Meitä oli kaiken kaikkiaan tusinan verran mukana. Nyt syksyllä on odotettavissa 20-vuotisjuhlat asian merkeissä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tähän Buenos Airesin tangokohjojen mm-kilpailuun on ilmoittautunut 570 paria, joista lavatangoon 140 paria (40 ulkomaalaista) ja estraditangoon 330 paria (100 ulkomaalaista).
Lavatangon loppukilpailut ovat tiistaina 22.8.2017 ja estraditangon loppukilpailut 23.8.2017 .

Lavatangon (sosiaalitango, Tango de Pista) säännöistä todettakoon, että syliote ei saa tanssin aikana irrota ja tanssin kiertosuunta on vastapäivään salia. Estraditangon (Tango Escenario) ohjeissa todetaan vain, että sen tulee olla koreografinen tangoon sopiva esitys.

https://www.clarin.com/ciudades/recuadro-mundial-t...

Lisäyksenä pieni näyte siitä, ettei aikuissarjan lavatango ole kovin monimutkaista kiemurointia (mm-kisat 2013):
https://youtu.be/UYH-gCjbT-I

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset