JaakkoKorpi-Anttila http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.html

Carmen ja skandaali

Pariisissa syntynyt Georges Bizet kuoli 3.6.1875 muutama kuukausi säveltämänsä Carmen oopperan ensiesityksen jälkeen vain 36-vuotiaana. Firenzessä Teatro del Maggio Musicale Fiorentinossa esitetään parhaillaan hieman nykyaikaistettua Carmen oopperaa, jonka taiteellisesta johdosta vastaa Leo Muscato. Alkuperäiseen suurin ero on viimeisen näytöksen lopussa, jossa nyt Carmen vetää esiin pistoolin ja ampuu Josén. Prosper Mériméen pienoisromaanin mukaan väkivaltainen José tappoi alistetun Carmenin veitsellä. Joten nyt yleisö joutuu erilaisen näkökulman eteen.

Teatteri perustelee muunteluaan sillä, että sen on tuotava esiin vielä nykyisinkin naisiin kohdistuva väkivalta, mikä Italiassa on varsin suurta. Edelleen joka kolmas päivä maassa kuolee nainen väkivallan uhrina.

Ainakaan kaikki suuret ’oopperan ystävät’ eivät Carmenin muokkaamista esitettyyn muotoon suostu ymmärtämään ja esittävät nyreyttään äänekkäästi. Muscaton puolustajaksi on julistautunut Firenzen pormestari Dario Nardella, joka itse on viulisti, teatterin hallituksen puheenjohtaja ja intohimoinen ooppean harrastaja. Hänestä on tärkeää, että aikalaisille myös kulttuurin kautta tuodaan sosiaalipoliittisia epäkohtia käsiteltäväksi.

Itsestäni tuntuu hyvältä, että meillä täällä Suomessa edes kerran kuussa kansallisoopperassa on mielihyvää tuottava sosiaalinen tapahtuma eli joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona tapahtuvat teetanssit, jossa soitetaan perinteistä ikivihreää tanssimusiikkia. Nykyisin lämpiö on niin täynnä, että meikäläistä maalaispoikaa melkein pelottaa sellaisessa ihmismäärässä suhaaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On siitä Carmenista ennenkin juttua veistetty, tuo uudelta kantilta, mutta kerrothan niistä oopperan teetansseista.

http://arialsio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/194...

ja laitetaan nyt vähän musaakin kun tuosta ei enää saa:

https://www.youtube.com/watch?v=-snRz5L3Ups

Käyttäjän juholasinikka kuva
Sinikka Juhola

Carmenista vielä.....

Katselin kesällä ohjelmaa Bregenzin musiikkijuhlilta ja siellä Carmenin esitystä. Bregenz on Bodenjärven rannalla ja näyttämö oli rakennettu veden päälle. Mielestäni ei hyvä idea: esiintyjät joutuivat tasapainoilemaan keikkuvalla näyttämöllä. Vesi antoi kuitenkin uuden toteutuksen loppuratkaisulle: Carmen HUKUTETTIIN !!

Ohjaajilla on moninaisia näkemyksiä. Tässä ohjaajana oli tanskalainen Kasper Holten. Carmenin lauloi Gaëlle Arquez, José oli Daniel Johansson.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa