JaakkoKorpi-Anttila http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.html

Ihmisarvo

Algebran isä al-Khwarizmi (n. *780 †850) oli matemaatikko, tähtitieteilijä ja maanmittaaja sekä lisäksi ”viisasten talon” eli Bagdadin kirjaston johtaja. Häneltä ovat peräisin muun muassa meidän nykyisin käyttämät numeromme ja toisenasteen yhtälön ratkaisu..

Kerran häneltä kysyttiin, mikä on ihmisen arvo eli miten ihmisarvo määritetään. Hän vastasi seuraavaan tapaan: ”Jos hän on eettinen ja moraalinen hänen arvonsa on 1. Jos hän sen lisäksi on älykäs ja viisas, lisätään perään nolla eli hänen arvonsa on 10. Toisen nollan perään saa, jos on rikas, ja lopuksi vielä kolmannen, jos on kaunis eli tällaisen ihmisen arvo on 1000. Mutta jos hän hävittää eettisyytensä ja moraalinsa, niin arvosta häviää 1 ja jäljelle jäävät vain nollat eli hän on täysin arvoton.”

Wikipedian mukaan Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmīn alkuperäisteos noin vuosilta 813–833 englanniksi ”The Compendious Book on Calculation by Completion and Balancing” on hävinnyt, mutta latinankielinen käännös vuodelta 1126 on säilynyt. Latinankielinen onomatopoeettinen eli ääntämistä muistuttava käännös al-Khwarizmin nimestä on Algoritmo ja se on tuttu nykypäivän tieteissä. Espanjan ja portugalin kielissä guarismo tarkoittaa numeroa, latinassa digit puolestaan numeroa ja sormea.

https://www.lanacion.com.ar/2168162-el-ejemplo-educa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perjantain Sannikka&Ukkola-ohjelmassa tohtori Jussi Halla-aho otti vapauden kertoa että hänellä ja studiossa olleella Li Anderssonilla on yhteneväinen käsitys ihmisarvosta. Tekstisi antaa aiheen pohtia, että onko se arvo ykkönen vai nolla. Jos ihmisarvokäsitys nyt ylipäätään on sama.

Rikkauden merkitys ihmisarvossa on nykymaailmassa selviö, ja on tainnut olla sitä jo pidemmän aikaa. Jos kauneus on katsojan silmässä kuten sanotaan, niin sen merkitys on kyllä melko häilyvä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/TP:

Muistelen jostakin lukeneeni, että antiikin Kreikassa kaunista ihmistä pidettiin automaattisesti myös viisaana.

En yhtään ihmettele esimieheni diplomaattista kommenttia eräästä ’saavutuksestani’: Jos nyt väität olevasti tyhmä, en tule kiistämään sitä. (lisäviite ks. kuva)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Antiikin Kreikassa taisi kauneus iän mukana kadota nopeasti ja siinä meni sitten viisauskin. Muinaisilla roomalaisilla taas olivat omat hekumalliset käsityksensä ainakin ylhäisillä. Tiedä sitten onko niillä merkitystä tämän päivän berlusconimaiseen ihmisarvoon ja elämäntapaan.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Algebran isä al-Khwarizmi oli pätevä matemaatikko, mutta hänen ihmiskäsityksenä oli muslimin ihmiskäsitys, joka ei ole kehittynyt mihinkään hänen päivistään lähtien.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset