JaakkoKorpi-Anttila

”Maasta olet sinä tullut, maaksi pitää sinun jälleen tuleman”

Vihreys on saamassa jalansijaa myös hautaustoimen alalla. Amerikkalaisrouva Leslie Christian lisäsi viimeiseen tahtoonsa lausuman, että kuolemansa jälkeen hänen ruumiinsa kompostoidaan ja levitetään kukille ja puille ravinteeksi. Hän perustelee menettelyään sillä, että toimenpide on ympäristöystävällistä ja luonnollista.

Maaperätutkimuksen ja kestävän maanviljelyksen professori Lynne Carpenter-Boggs sanoo, että 30 vuorokaudessa ruumis käytännössä muuttuu maaksi. Mikro-organismien tuottama lämpö tuhoaa orgaaniset aineet ja patogeenit. Elohopean ja kadmiumin tasot pysyvät sallittujen normien sisällä. Kompostoitua multaa voidaan sitten pieni erä tuoda vaikkapa vainajan pihapuun juurelle tai hänen hoitamalleen kukkapenkkiin.

Arvion mukaan vainajan ruumiista tykötarpeineen syntyy noin 0,75 m³ multaa. Tuhkauksessa fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuen hiilijalanjälki on verrattain suuri kompostointiin verrattuna. Tavallinen hautaus puolestaan vaatii suuret tilat, kun hautapaikka pysyy varattuna kertalukua 20 vuotta.

Kansallisen hautausyhdistyksen mukaan USA:ssa keskimäärin hautaus maksaa 7000 US$ ja laskemien ja koetulosten mukaan kompostointi 5500 US$. Washingtonin osavaltiossa laki kompostoinnin ja alkalisesta liuotushautauksen sallimisesta astuu voimaan 1.5.2020.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/IS: "Samasta aiheesta .."

Linkin takana hyvä juttu. Valittavasti en huomannut sitä eilen ja asia tuli silmiini El Paisia selatessani. Jätän nyt kuitenkin omanikin tähän roikkumaan. Asiassa on sen verran omakohtaisuutta vuosien takaa, että antaessani ’ohjeita’ omista hautajaisistani (pahviarkku, rivi-ilmoitus, ..) tyttäreni totesi lakonisesti toimen tulevan vielä halvemmaksi, jos minut kuopataan talon takana olevaan kompostiin. En vastustanut ajatusta.

Nyt tyttäreni asuu Espanjan Rondassa, missä alueella on paljon korppikotkia ja hänen kommenttinsa juttuuni oli seuraava:”Korppikotkan ruoansulatusjärjestelmän läpi menee nopeammin ja sirottelu tapahtuu kukille ja puille itsestään :)”

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kompostointi ei sovi ihmisruumiille. Jo elävienkin ihmisten vuoksi kuollutta ruumista pitää käsitellä kunnioittavasti kuten kristillisessä perinteessä ja käytännössä on opittu.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/TK: ".. kuten kristillisessä perinteessä.."

Jos kuolleisuus olisi esimerkiksi 1%, tietäisi se maailmassa noin 50 miljoonaa vainajaa vuosittain. Uskontokuntaan katsomatta näitä tietenkin tulee kohdella tasapuolisesti. Vainajien huolto on hyvin haastavaa varsinkin suurten metropolien kohdalla. Hautapaikka vainajan kunnioitusta edellyttämältä paikalta kivipaaseineen ei jossakin suurkaupungissa ole pikku juttu.

En osaa sanoa, kuinka Jeesuksen käsitystä vainajien huollosta on tulkittava.
Matt. 8:21-22 .. hänen opetuslapsensa, sanoi hänelle: "Herra, salli minun ensin käydä
hautaamassa isäni." Jeesus vastasi: "Seuraa sinä minua, ja anna kuolleiden haudata kuolleensa."

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Itse olen toivonut, että tuhkani valutetaan tyhjään kossupulloon, heitetään syväväylälle, josta se hakeutuu kaikille seitsemälle merelle.
Vaimo taas, nokkela kun on, ehdotti, että valutetaan tuhka tiimalasiin, jolloin hän voi panna minut ahkeroimaan uutterasti.
Ei kovin kristillistä mutta uskonnoton ja samalla useiden korkeasti sakraalioppineiden henkilöiden lähiystävä kun olen, uskon (!) heidänkin tuumaavan, joko minun toivettani ja vaimon faktoja soisi kunnioitettavan....

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommenttiin #4: Vaikka miten suuria lukuja kuolleisuudesta esitetään tai vaikka minkälaisia lukuja alueellisesti, vainaja on kuitenkin aina jonkun ihmisen läheinen (vaikka läheinen ei enää olisi läsnäkään). Ruumiita ei minkään tekosyyn nojalla pidä käsitellä epäkunnioittavasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, onko mädätys hapettomissa oloissa (eli perinteinen arkkuhautaus 1,5-2 m syvyydessä) yhtä sen kunnioittavampaa?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 7/IS: ”..mädätys hapettomissa oloissa .”

Wikipedia: Sarkofagi (’lihan syöjä’) kivestä tehty uloin säiliö muumiolle . . . kreikkalainen historioitsija Herodotos (n. 500–400 eaa.) uskoi sarkofagin syövän sisältämänsä lihan.
Jos nyt oikein ymmärrän, niin ruumis kompostoitui sargofagissa 40 vuorokaudessa eli luita ja 'multaa' lukuun ottamatta ruumis oli haihtunut eli ’ylösnoussut’ karanteeniajassa (quorenta = 40).

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 6/TK: ”.. Ruumiita ei minkään tekosyyn nojalla pidä käsitellä epäkunnioittavasti.”

Tältä osin asia on juuri näin. Seuraava vaikeampi arvioitava on, mikä on kunnioittamista ja mikä ei. Kun äsken olin UIT:ssa (Peakcock) katsomassa ”Herkkua kuin heinänteko”, käsittelivät siellä osuvasti eräässä kohdassa vaihtoehtototuuksia. Kulttuuri- ym. taustoista johtuen kunnioitustakin voidaan osoittaa monella tavalla tai olla osoittamatta.

Ennen eläköitymistäni työssäni olin selvittelemässä muun muassa ruumispussien hankintoja ja varautumistarpeita. Pyysimme asiantuntija-apua keskusrikospoliisilta, josta henkilökohtaisesti lähes 150 vainajaa (M/S Estonian uppoaminen 28.9.1994) arkuttanut viranomainen piti sykähdyttävän esityksen ao. toimenpiteistä ja niihin liittyvistä haasteista. Mieleeni painui erityisesti juuri vainajien kunnioitus. Kun viimeinen arkunkansi lähes parin kuukauden työrupeaman jälkeen oli ruuvattu kiinni, oli hiljentymisen aika.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kaikki kiertää, so. luonnon tapa toimia. Ihmisiä ei ole oikeesti koskaan ollutkaan. Olemmepahan vain hetken pikselihäiriö piskusella pisteellä jollain loputtomalla luontovideolla _;O

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa