JaakkoKorpi-Anttila http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.html

Grillit käyttökieltoon?

Kesän suurimpia herkkuja tietysti ovat grillimakkarat, grillatut paistokset, paistetu perunat tai ranskalaiset, välipalaksi hampurilaisia, perunalastuja pop-corneja. Grillausten vaihtoehtona tietenkin ovat valmiiksi prosessoidut einesruuat: kalapuikot, nakit jne. Kaukomatkoilla meikäläinenkin pääsee itse tilaamaan pääruokansa, jolloin sormi osoittaa listan pihvikohtaa ja hienosti mongertaen lausun osaamani sivistyssloganin: ’well done’. Tietenkään ei pidä unohtaa juomia, välipaloja ja jälkiruokia; lapsille kokista ja muita limuja, keksejä sekä jäätelöä.

Asiantuntijat ovat julistaneet kaikki edellä mainitut herkut pannaan. Sokeri on yhtä myrkyllistä kuin alkoholi. Kovat rasvat, erityisesti transrasvat, tuovat mukanaan kolesterolia ja aiheuttavat liikalihavuuden kautta diabetesta. Transrasvoja syntyy erityisesti, jos 180 asteen lämmössä valmistetaan rasvan avulla ruokaa. El Paisin artikkeli tyrmäsi varsinkin myös teollisesti valmistetut sämpylät sekä jäätälön ja keinomakeutusaineet. Siinä oltiin erityisen huolissaan ruuansulatusjärjestelmän bakteerikannan häiriintymisestä 'nykyruokavalion' vuoksi. Mainitsematta ei myöskään jäänyt teuraseläimille syötettyjen antibioottien vaikutusta em. bakteerikantaan.

CNN:n juttu koski lähinnä paistettuja perunoita eli ranskalaisia ja lastuja. Keskiverto amerikkalainen syö vuodessa 50 kg perunoita, näistä 35 kg prosessoituja ja 15 kg ’tuoreita’ (keitteyjä). Eläinkokeissa on todettu, että akryyliamidi ja sen aineenvaihdunnan tuote glycidamidi ovat geeniperimälle myrkyllisiä ja karsinogeenisiä sekä aiheuttavat osteoartriittia (nivelrikko, -kipu, -jäykkyys). Akryyliamidia sisältäviä ruokia ovat muun muassa: uppopaistetut perunatuotteet, perunalastut, murot, kahvi, keksit, näkkileivät, pehmeä leipä.

Muistan jostakin lukeneeni, että USA:ssa transrasvoja koskevat määräykset kiristyvät ensi vuonna siinä määrin, että pikaruokien ja einesten valmistajat ovat jo nyt kauhuissaan.

 

El Pais: http://elpais.com/elpais/2017/06/12/buenavida/1497273123_820987.html

CNN: http://edition.cnn.com/2017/06/14/health/fried-potatoes-early-death/inde...


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Ruokamme on täynnä vaaroja. Ja kyllähän me jo sen tunnemme vatsoissamme. Niissä ainakin. Lähes jokaisella on jonkinlaista suoli- tai allergiasyndroomaa diabeteksen ja ylipainon lisäksi. Jasitten vain syömme lisää myrkkyjä, kun ostamme kuhunkin vaivaamme sopivinta mukaruokaa.

kaikkeen tottuu, sitä paitsi. Yhtä hyvin grillimakkaraan kuin mustikkaan. Jos niitä syö.

Vakavasti puhuen: Ruoka on liikaa bisnestä. Emme me näin paljon edes tarvitse kuin mitä ostamme.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→1/EV:
Kyllähän tämä vouhotus ottaa päähän niin minua kuin muitakin. Jos kaikki söisivät superterveellisesti, niin kuka maksaa meidän metusalemien eläkkeet. Eli mahdollisimman epäterveet elämäntavat pitävät eliniän odotuksen riittävän alhaisena, jotta eläkejärjestelmä pysyy pystyssä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Samalla kun elinikä mässäilyn myötä ehkä lyhenee, ruoka- ja pillerikauppa paisuu vaan.

Elämä on syömisen juhlaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikkea on ihan liika ja silti poliitikot hokevat yhä taloudellisti kasvua!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Belgiassa on neljä pyhää asiaa: suklaa, vohveli, olut ja ranskalaiset perunat. Nyt Euroopan komissio on tuhoamassa Belgian yhtä pyhää kulttuurikohdetta eli julistaa kaksoispaistetut ranskalaiset perunat pannaan. Ranskalaisperunavallankumous oli nimetään Belgiassa 2011 nuorten provosoima liikehdintä ja syynä oli se, ettei maahan saatu toimivaa hallitusta pitkään aikaan. Nyt on syntyneessä liikehdinnässä on tosi kysymyksessä ja flaamien turistiministeri Ben Weyts on likkeen johtohahmo.

Eu komissio on uskonut väitteitä, että tärkkelystä sisältävien ruoka-aineiden valmistaminen kuumassa (yli 180 °C:ssa) synnyttää syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Perunan lisäksi tällaisia aineita ovat esimerkiksi kahvi, keksit, sämpylät ja vilja.

Weytsin mukaan perunakielto olisi rikos maan gastronomian perinteitä ja kulttuuria kohtaan. Kieltoa vastaan taistelevat ovat kirjoittaneet sotalippuunsa: "Les frite, c'est chic". Mitä se tarkoittaa, sitä en ranskaa osaamattomana voi suomentaa.

http://www.elmundo.es/internacional/2017/06/20/594...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Noista PAH-yhdisteistä. Romutin vanhan savustimeni muutama vuosi sitten, (grilliä minulla ei ole koskaan ollutkaan), vanhan savustimeni tilalle hankin kanadalaisen Bradleyn savustimen, sanoisin, PAH-yhdistevapaa, juhannuspäivänä savustin karitsanselkää palasen. Pakastettuna oleva liha 10% lämpimään suolaliemeen, mausteeksi 2dl Peipsijärven kuivattua valkosipulia ja liotus nelisen tuntia. Sitten savustus n 100 asteessa 5 tuntia. Tuli mehukasta ja maukasta.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset