JaakkoKorpi-Anttila

Urheilun syntyjä syviä

Suomi ei oikein pärjää missään perinteisessä urheilulajissa. Aina kun tulee eksoottinen uusi urheilulaji joku suomalainenkin voi vahingossa eksyä kärkisijoille. Esimerkkinä tästä ovat naisten vyöryminen urheilukentille ja -saleihin.

 

Alikehittyneelle maalle urheilu voi olla ainoa mahdollisuus päästä 'maailman kartalle' ja sen vuoksi urheilun painoarvon ja arvostuksen näissä maissa ymmärtää. Naisurheilussa taas kyse on enemmänkin naistasa-arvon saavuttamisesta, minkä vuoksi naiset haluavat näyttää, että he ovat kaikessa yhtä hyviä tai parempia kuin miehet.

 

Miesten urheilu on evoluutiohistorian saatossa liittynyt ruuan hankintaan. Saalis oli juostava kiinni ja nuijittava hengiltä. Sotimisessa miekkailu, keihäänheitto ja jousiammunta olivat tärkeitä taitoja. Turhaan ei Englannin Jaakko II kieltänyt nuorilta miehiltä golfin peluuta, koska se vei kallista aikaa taistelulajien harjoittamiselta.

 

Noin 2500 vuotta sitten alkoi kilpaurheilun suosio levitä antiikin maailmassa. Kaunista nuorukaista ihailtiin ja hän oli suuren rakkauden kohde. Kauneuden hoito eli nuorukaisen pederastinen kasvatus edellytti myös kovaa fyysistä harjoittelua, jotta keho kehittyi sopusuhtaiseksi. Harjoituspaikkojen ympärillä kuhisi vanhempaa 'asiantuntija' ihailemassa nuorukaisia ja heidän suorituksiaan. Tässäkin kohtaa on hyvä muistuttaa, että siihen aikaan rakkaudella ymmärrettiin vain miesten välistä suhdetta, naiset olivat lastentekoa ja kotitöitä varten. Kasvatuksen tulokset huipentuivat sitten olympiadeihin, joissa voittajat olivat juhlittuja sankareita. Passiivinen katseluyleisö sai tyytyä jo silloin samoin kuin nykyäänkin käheään kurkkuun, jota yritettiin pitää auki viinin voimalla.

 

Köyhistä oloista lähteneen nuorukaisten lähes ainoa riskitön tapa päästä huipulle oli tulla olympiavoittajaksi. Gladiaattoritoimintaan liittyi paljon suuremmat riskit ja monen taistelijan ura päättyi äkkiarvaamatta hallitsijan huonoon peukalonasentoon. Tosin kamppailulajien puolella äkkirikastuminen oli paremmin mahdollista. Maailma ei ole muuttunut niistä ajoista ajattelultaan paljoakaan.

 

Kirjoituksen alussa mainitsin jotain Suomen pärjäämisestä. Kun nyt on yleisesti tunnustettu se, ettei huippu-urheilusta ole esimerkin antajaksi sen paremmin nuorille kuin muille, vaan se on puhtaasti ammatillista huvitoimintaa, niin en voi välttyä sellaiselta epäkristilliseltä kysymykseltä: miksi Suomen muka pitäisi pärjätä huippu-urheilussa. Toinen asia, mikä minua on hiertänyt, miksi urheilukilpailut uutisoidaan muiden 'oikeitten' uutisten yhteydessä, ei niissä muutakaan viihdettä hirveästi esitetä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Tässä jutussa on aivan liian suuri määrä syvällisiä ajatuksia, näkemyksiä ja ideoita yksinkertaisen kommentaattorin pureskeltavaksi, evoluutiosta, urheilun homoeroottisesta historiasta sotataitoon, Suomen urheiluun ja uutisiin. Sanonpa sitten vain että täydellinen pakina!

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa