JaakkoKorpi-Anttila

Tukahduttaako huippu-urheilu liikunnan?

Heikki Halila, joka toimi urheiluoikeuden professorina 2001-2011, luovutti juuri opetusministerille raporttinsa, joka koskee muun muassa olympiakomitean rahanjakoa huippu-urheilulle. Kello 7 tv-uutisissa (alkaen 8:52 min:sek kohdalta ) mainittiin summa 20 miljoonaa euroa, mikä lienee vuosiavustus. Viimeaikaiset saavutukset osoittavat taas kerran, että huippu-urheilun satsaukset ovat olleet hukkaan heitettyä rahaa, koska se on mennyt pelkästään organisaatioiden pyörittämiseen.

Olisi korkea aika erottaa ’urheilu’ veikkauksen lainsäädännöstä ja korvata tämä sana kauttaaltaan ’liikunta’ sanalla. Huippu-urheilu on kaupallista (viihde)toimintaa, joka syö kansanterveyttä palvelevan toiminnan pöydästä herkkupalat ja jättää muruset liikunnalle, jota aikoinaan ajateltiin veikkauksen palvelevan.

Huippu-urheilu ja sen ympärillä pyörivä oheistoiminta tulee rinnastaa ammattitoimintaan ja siten mahdollista tuista sen tulee kilpailla kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonalaan kuuluvista rahoituslähteistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomen kaltaisessa pienessä kansakunnassa on varsin pieni määrä sellaisia todellisia lahjakkuuksia, jotka ovat myös mentaliteetiltaan valmiita siihen rääkkiin jota maailman huipulle pääseminen edellyttää. Rahallista panostusta lisäämällä ei heidän määränsä nouse.

Edellämainitusta syystä jotkut vanhat menestyslajit ovat menestykseltään kansainvälisessä aallonpohjassa. Kalliista kotimaisista tai ulkomaisista valmentajista ei ole apua, jos puuttuu lahjakkuuksia.

Lajeista nostaisin esille suunnistuksen, joka harrastustasolla liikuttaa todella suurta joukkoa suomalaisia. Kansainvälistä menestystäkin on tullut, niin harrastajien kuin ammattilaistenkin toimesta. Pesäpalloa ei pidä tässä yhteydessä unohtaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nyt miljoonat, joita niin sanotulle huippu-urheilulle annetaan kohdentuvat aivan väärin, johtajat ja organisaatio saavat rahat eivät urheilijat. Olet oikeassa blogissasi. Rahat ovat nyt poissa paljon tärkeämmästä. Koulutuksesta ja tutkimuksesta ja vanhusten hoidosta. Toki vanhusten hoidossakin taitavat Attendot, Mehiläiset ja Terveystalot ahnehtia rahat johtajille. Tämä Suomen menttaliteetti on muuttunut sairaaksi. Ahneus on voittanut kaiken muun.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Kläpit tarttee idoleita!

Tuo raha tosihaan ei mee ees niile huippu-urheilijoille?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa