JaakkoKorpi-Anttila

Fyysinen ja psyykkinen rasitus sekä näiden riskit

Koko maailmassa sydän- ja verisuonisairaudet ovat merkittävä kuolinsyy. Fyysinen ponnistus, ahdistus, vihastuminen tai muu mielenjärkytys toimii usein sydänkohtauksen laukaisijana.

Fyysinen rasitus stressaantuneelle voi olla hengenvaarallista. Monet silti yrittävät päästä edes hetkeksi eroon stressistään hikoilemalla kovassa treenissä. Vaikka itsekukin on joskus lähtenyt tiukalle lenkille selvittämään oloaan ja päästäkseen eroon ahdistuksestaan, on siihen saattanut sisältyä suuri riski varsinkin, jos huonon olon taso on ollut kovin suuri.

Kanadassa McMasterin yliopistossa tutkittiin 12461 henkilön terveyshistorioita. Heidän keski-ikänsä oli 58 vuotta ja tutkittavia oli 52 maasta. Yleissanoma oli, että henkilöillä, jotka olivat masentuneita, järkyttyneitä tai ärtyneitä sydänkohtausten riski oli normaali mielentilassa oleviin nähden kaksinkertainen, jos tähän vielä liitettiin fyysinen rasitus, riski nousi kolminkertaiseksi.

Oma messunsa on ylityöt ja 'työnarkomania'.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jotenkin arvasin tuon tutkimuksen sukupuolijakauman 75.9% (n=9459) oli miehiä. Naisten sydäntautitutkimusta on tehty huomattavasti vähemmän. Reagoisivatko miehet ja naiset eri tavoin stressaaviin kokemuksiin? Olisivatko lääkkeet stressin purkamiseen esimerkiksi liikunnalla erilaiset?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa