JaakkoKorpi-Anttila

Sublimaatio

Pääministeriä myöten painostetaan työurien pidentämiseen. Jaksaminen paranee kohisten, kun ahdistus ja masennus pidetään loitolla. Tähän tarkoitukseen alkoholipitoista biletystä voidaan verrata perinteiseen housuihin laskemiseen pakkasella, alku on hyvä mutta lopputulos lähinnä kaamea. Eräs unohdettu reservi on tanssiharrastus. Tässä tarkoitan omatoimista lavatanssia, paritanssia tai sosiaalitanssia, miksi sitä sitten kutsutaankin.

 

Noin sata vuotta sitten syntyi voimakas innostus raittiusliikkeeseen, varmaan tarpeeseen. Sieltä kumpusivat lavatanssiharrastus ja harrastusteatterit, jotka olivat tavalliselle ihmiselle tärkeitä ja terveitä mielialan kohottajia. Kun radio myöhemmin tappoi melodisen tanssimusiikin, hävisivät kyliltä myös tanssilavat sekä seurojen- ja työväentalot.

 

Kappale 'Liljankukkaa' ja 'Satumaata' sylikkäin vie viideksi minuutiksi ajatukset pois arkisista huolista. Tanssin aikana pääsee tuntemaan parin läheisyyden ja kosketuksen ja siinä sivussa on keskityttävä mm. pariin, askellukseen, väistelyyn ja musiikkiin, samalla negatiiviset ajatukset pysyvät taka-alalla. Siinä pystyy osoittamaan itselleen, että pystyy hallitsemaan negatiivisia ja ahdistavia ajatuksiaan ainakin hetken ja vastaavan hetken voi toistaa uudestaan ja uudestaan. Lavatanssi ei ole pelkästään viettienergian käyttämistä sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla, mitä otsake tässä yhteydessä tarkoittaa eikä niinkään härmistymistä.

 

Näin sote -uudistuksen myötä ennaltaehkäisevä itsehoito, eli tässä tapauksessa tanssiterapia, on yhteiskunnalle halvin terveydenhoitomuoto. Demarien piirissä onkin muisteltu Forssan kokousta, miten kurjistunut työkansa sata vuotta sitten selvisi vaikeuksissaan ja antoi arvoa myös työväentalojen tanssipuoleen. Lehtitietojen mukaan puolue harkitsee taas lavatanssin uudelleen ottamista jossakin muodossa ohjelmaansa. Tanssikouluja syntyy kuin sieniä sateella ja väkeä riittää, mutta tanssipaikkoja ei ole. Korkeamman kulttuurin kiinteistöinvestointeihin riittää veromarkkoja ja avustuksia toimintaan, mutta tavallisen kansan kulttuuria pidetään puhtaana liiketoimintana.

 

Kaikille ääntentarvitsijoille vinkiksi, että kannattaa selvittää lavatanssijoiden potentiaali seuraavia vaaleja ajatellen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Kaikille ääntentarvitsijoille vinkiksi, että kannattaa selvittää lavatanssijoiden potentiaali seuraavia vaaleja ajatellen."

Sori vaan, varsin marginaalia ollaan, vaikka ehkä muuta tykkäisimme kuvitella.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#1: "..varsin marginaalia ollaan"

Varmaan olet oikeassa, mutta jänkkään silti:
Jos keskimäärin maassa olisi 150 tanssipaikka, jotka vuodessa 30 viikon aikana järjestävät yhdet tanssit viikossa ja johon kuhunkin myytäisi 225 lippua, niin se on neljä kerta enemmän kuin kansallisoopperaan vastaavana aika myytyjen lippujen lukumäärä. Millainen haloo syntyisikään, jos kansallisoopperaan myytäisi yli miljoona lippua vuodessa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa