JaakkoKorpi-Anttila

Spot- ja vilkkuvalot yleisötilaisuuksissa

Vilkkuvalojen käyttö tehosteina EDM (Electronic Dance Music) festivaaleissa on yleistynyt. Englantilaisessa lääketieteellisessä lehdessä (BMJ) on julkaisu Hollannissa tarkasteluun otetusta 28 konsertista, joissa osallistujia oli yhteensä 400343. Näistä 241543 altistui stroboskooppi- eli vilkkuvaloille (2222196 tuntia) ja vertailuryhmässä 158800 (2 334360 tuntia) eivät olleet vilkkuvaloille alttiina. Todettiin, että stroboskooppivaloissa olleilla epilepsiakohtauksen todennäköisyys oli 3,5-kertaa suurempi kuin tavallisessa valaistuksessa (lähinnä päiväkonsertteja) olleilla.

Tunnelman nostattaminen vilkkuvaloilla tai eri värisillä liikkuvilla spot-valoilla on monelle kärsimys, josta ei edes masokisti osaa nauttia. Kun touhuun lisätään vielä valtavat desibelit, niin hyvin ymmärtää, ettei kukaan tällaista kestä selvin päin. Se on tietenkin järjestäjien tarkoituskin, koska alkoholin myynti on se, joka tuo järjestäjille tilin yleisötilaisuuksissa.

Varsinaisesti itseäni EDM-konserttien musiikkitehosteet eivät vaivaa, koska en ole koskaan käynyt niissä ja tuskin käynkään tämän elämäni aikana. Se mikä pisti silmääni, oli sana tanssimusiikki. Minusta näissä konserteissa ei ole mitään tekemistä tanssimusiikin kanssa, mutta lienee makuasia. Sama kai se on, miten sitä hulluna humalassa hytkyy ja miksi sitä nimittää.

Lavatanssin suurkuluttajana minua enempi vaivaa tanssijoiden sokaisu. Varsinkin laivoilla ja ravintoloissa kiertävät spot-valot sokaisevat yllättäen tanssijan, jolloin törmäysvaara kasvaa merkittävästi. Ruuhkatansseissa tällä ei ole suurta merkitystä, kunhan vai hytkyy paikallaan. Lavoilla puolestaan ilta-auringon paistaminen suoran tanssilattialle tekee tanssista kärsimyksen. Erään tällaisen paikan pääkaupunkiseudulla tanssijat äänestivät jaloillaan lopetustilaan. Tanssia ymmärtävät järjestäjät osaavat valoverhoilla (vast.) hoitaa tämänkin asiakkaan hyvinvoinnin kannalta miellyttäväksi tai ainakin siedettäväksi. Tyrkyrivistöä käy sääliksi, jos auringonvalo paistaa heidän selkänsä takaa. Hakijat eivät erota muuta kuin tummia hahmoja ja ne harvatkin hakijat menevät mieluummin istumaan varjoon kun yrittävät siristellä sopivaa haettavaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jaakko. Pidin. Sain selvyyden tuohon sielunvihollisen yhteen kauhistukseen minkä on täällä maanpäällä keksinyt. Hulluutta se on Jeesukseen Kristukseen uskovalle. Lihallehan hän liehakoi, vaan, hengelle ei mitään hyvää voi antaa, eikä tehdä. Onneksi Jeesus Kristus tuli tekemään tyhjäksi perkeleen työt. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/LH:
Näkökulma se on tuokin!

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Aikamme on täynnä idioottimaisuutta, jonka idioottimaisuus on helppo havaita mutta jota kuitenkin harjoitetaan. Tässä se ei poikkea muista ajoista.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa