*

JaakkoKorpi-Anttila http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.html

Tanssii Tähtien Kanssa

 

Sunnuntaiset Tanssii Tähtien Kanssa (TTK) pistävät ajattelemaan uuden tanssimusiikin tulemista, tai perinteisen osaamattomuutta. Sen verran kaukana nuo kuulemamme tanssirytmit ovat olleet perinteisistä.

 

Jos aktiivi tanssinharrastaja tai tanssimuusikko olisi pistetty sokkotestissä arvioimaan mm. niitä kappaleita, joita viime ohjelmissa foxtrottina, cha-chana tai sambana kuultiin, niin todennäköisesti he olisivat arvanneet aivan väärin, niin kaukana rytmikuviot olivat niistä, mitä paritanssin musiikkilajit ovat tyylipuhtaina edustaneet. Kappaleet soitettiin tuhdilla rock-kompilla. Ohjelmissa eivät ehkä siksi orkesterin ja tanssijoiden rytmikuviot kohdanneet. Ei kappalevalinnoissa mitään vikaa ollut, ne vain oli sovitettu ja soitettu muuna rytminä, mitä tanssijoiden askelkuvioiden piti edustaa.

 

Tempojen tarkistuskin olisi paikallaan mm. hitaan rumban tempo olisi siinä 108, nyt oli 120… Esimerkiksi cha-chassa ei kuultu lehmänkelloa eikä guiroa, jotka tekevät sen juuri cha-chaksi, puhumattakaan muiden instrumenttien roolista aitoon meininkiin. Foxtrot oli puhdasta beattia vailla 3-muunteisuutta, Abban hieno ikivihreä ei taittunut samban rytmikuvioilla.

 

TTK englantilainen ohjelmaformaatti antaa orkesterille ja tanssijoille nimiluettelon kappaleista, mistä valita tanssittava numero,mutta kuinka kyseinen kappale sovitetaan ja miten aidosti komppikuviot hoidetaan jää sovittajan harteille.

 

Olisi erittäin tärkeää ja koko tanssikulttuurin kannalta tuhannen taalan paikka hoitaa tämä ohjelma esimerkkinä hyvästä ja tyylikkäästä tanssimusiikista Suomen kansalle. Ei ole mitään järkeä työntää rock-komppia joka paikkaan ja tuhota hienot ikivihreät rytmit. Parempia aikoja ja sovituksia odotellessa…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Veikko Vitikainen

Jaakko Korpi-Anttila puhuu kansan kielellä täysin ymmärrettävää Suomen kieltä. Jaakko kirjoittaa tästä asiasta ihan kuin se olisi reväisty omista aivoistani. Esim. Tango on harhautunut Rockinomaiselle harhapoluille.
Kyllä ammattitaitoisen orkesterin pitäisi erottaa Rock ja tango. Näin ei tapahtunut edellisessä Tanssii Tähteiden -kanssa ohjelmassa. Ratia se vaan porskuttaa ja jatkaa tanssiolympialaisia, vaikka mies ei osaa tanssia sentinkään vertaa. Ratia olisi mitä pikimmin saatava pois itseään nolaamasta noilta parketeilta, koska hän itse ei sitä ymmärrä tehdä, niin täytyy myöntää että Ratiaa äänestävät kansalaiset eivät ole täysjärkisiä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>>1:
Se miksi hiukan poltin hihani, oli soitettu musiikki, joka näyttää raiskaavan perinteistä tanssimusiikkia.

Minusta Ratian tanssi on ihan ok. Jokainen tanssii lavoillakin tyylillään ja tulkitsee soitantaa makunsa ja kykynsä mukaan.

Annas' ku' mä arvaan pudotuksista:
Tällä kertaa se on ollut Ratia, joka jatkaa 'kalastaen' kansan ääniä eli rahaa (n. 1 €/puhelu). Kansa muka kenkkuilee tuomareille - epäilen. Äänten määrä on salainen, jotta voidaan manipuloida kansaan soittomania ja ilmoitetaan 'voittajaksi' se pari, mikä antaa parhaan tilin myös seuravalla kierroksella. Todellisella äänestystuloksella ei ole mitään tekemistä ohjelman kanssa. Äänestyssysteemi on varmaan pääosin kopioitu entisestä Neuvostoliitosta.

Veikko Vitikainen

Taas Jaakon mielipide kuin omista aivoistani reväisty. Ei lisättävää, eikä pois jätettävää.

Jouko Koskinen

Jaakko on ihan oikeassa tanssin ja musiikin osalta - MUTTA:

Tanssi tätien kanssa on viihdettä, kyllä se bändi osaa esittää kultivoitua foksia ja aitoa tangoa kun sitä siltä tilataan.

Ymmärrän hyvin hra Ratian kansansuosion - se on sitä samaa persujytkettä. Äänestäjä tietää pystyvänsä samaan - ellei parempaankin. Kun tuollainen sahuri niin kyllähän miekii.

Veikkaan että loppupelissä jytkettä vähennetään.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kävin nuoruudessani Åke Blomqvitsin tannsikoulun. Siellä oppi kaikki peruskuviot eri tanssilajeihin. Niitä olen soveltanut todella joustavasti, en todellakaan tyylipuhtaasti koskaan millään lattioilla. On aika mukavaa vetää rock´nd rollia tai twistiä perse lattiaan ja vielä ylös seniori-iässä. Nämä tanssituomarit katsovat tanssilajeja koreografioiden ja kilpatanssijoiden silmin, joka ei ole hyvä. Pitäisi katsoa suuremmin linssein, ettei rivitanssioile tule kauhun paikkaa siitä mitä pitäisi osata täydellisesti. Kukaan ei tanssi lattioilla tuohon malliin, mitä opastetaan. Vaikein mielestäni on tyylillisesti hidas valssi, joka vaatii silmää, korvaa ja jalkojen ripeyttä ja liukuvuutta suurella lattialla puhumattakaan vartalon joustavasta kielestä.
Tuo ohjelman formaatti ei välttämättä tue innostusta tanssimiseen, vaan huvikseen äänestämiseen. Sen tarkoitus on vain houkutella maksavaa yleisöä, palveleeko se tanssin perimmäistä tarkoitusta ? Katson kuitenkin.

Veikko Vitikainen

Heikki !!

Sama täällä, rockki taittuu todellakin vielä seniori-iässä jopa ilman rollaattoria. Ripaskan kanssa alkaa olla vähän niin ja näin, muut perinteiset vielä sujuu, eikä naisen tarvitse edes viedä.
Jatka Heikki samaan malliin ilman kilpatanssivouhotuksia. Minäkin katson kyllä tuon "Tanssii tähteiden kanssa"- ohjelman vaikka joskus vähän kyrsiikin tuon Ratian menestys noilla lavoilla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>>5: ".. Nämä tanssituomarit katsovat tanssilajeja koreografioiden ja kilpatanssijoiden silmin, joka ei ole hyvä. "

Vuosien ajan olen hokenut: 'Kilpailu tappaa tanssin nautinnon'. Läheltä liippaa, etten jopa usko tähän väitteeseen jo itsekin.

Olen sieluni silmin näkevinäni ja korvin kuulevinani, kuinka eräät lukijat siellä koneen ääressä tapailevat jotain siihen suuntaan, että 'happamia sanoi kettu..'

Kaikilla on vapaus muodostaa oma mielipiteensä. Muuten antiikin suuret filosofit pitivät mielipidettä totuuden vastakohtana. Mitähän mahtoivat tarkoittaa?

*
ÅB:stä en sano mitään.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Rockista kun on mainintaa, niin lainaan tässä eräästä vuosien takaisesta omasta tarinastani palan:
*
Kohtalon kova koura koetteli kohtalokkaasti lavatanssia. Radio ja tv päästivät rock-hapatuksen pilaamaan koko homman. Vaihto-oppilaat tulivat kotimaahan letit nytkyen amerikkalaisen rockin tahtiin ja radio ja tv päästivät hölmöyksissään tämän tanssitaidottoman jengin valitsemaan soittomusiikin. Jälki oli kaamea. Maasta katosi tanssitaito, kun paritanssimusiikkia ei enää soitettu. Soitettiin vain meloditonta rytmimusiikkia. Maassa oli 60-luvulla kertalukua 3000 säännöllisesti tansseja järjestävää lavaa, nyt niitä on noin 80. Suuret huvikeskukset ovat syöneet pienet pois, kun viime mainitut eivät ole kestäneet valtiovallan kulttuurisyrjintää.
*
Vakaa käsitykseni lienee, että tässä on ripaus totta.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset