JaakkoKorpi-Anttila

Lintu lensi oksalle, lauloi niitä näitä ..

Kansallishumoristimme Hannes Hynönen (102 v) sanoi Iltasanomien (10.1.15) haastattelussa tanssimisesta muun muassa, että tanssi onkin hirmuisen hyvää jumppaa. Kun musiikki ja hyvä kaveri siinä vielä, niin onhan se ihan toista kuin käskyn mukaan tehdään jumppaliikkeitä. Samalla hän muisteli kaiholla nuoruutensa aikaisia talkootansseja sileällä heinäladon lattialla.

Oppikoulun alaluokilla tanssin korvikkeena konventeissa oli käsi kädessä koulun käytävällä kiertävä kulkue, jossa vaihdettiin paria tietyssä järjestyksessä ja keskusradiosta kuului laulu "Lintu lensi oksalle lauloi niitä näitä. .. Tule joudu oma kulta, että saatais häitä .."  Oli se nuorelle pojalle sen verran sykähdyttävää, että vieläkin hyvin muistan tilaisuudet.

Maailma on täynnä tarinoita taikasauvalla koskettamisista. Eräs on tunnetusta miehestä, joka paranteli lähes 2000 vuotta sitten ihmisiä koskettamalla heihin. Äiti Amma on antanut voimaa ja terveyttä halailemalla ihmisiä. Esimerkiksi tanssiterapiassa kosketus, liikkuminen, säännöllinen harjoittelu ja musiikki ovat lääkinnän lisäksi keskeisessä asemassa.

On erittäin paljon viitteitä siitä, että pienestä pitäen paritanssia harrastaneista rasavilleistä pojista kasvaa hyvin käyttäytyviä nuoria herrasmiehiä. Paritanssin harrastajan pitää noudattaa tanssietikettiä ja kun sen huomaa edut, sitä tulee sitten sovellettua myös tanssin ulkopuolella. Mikään muu urheilulaji ei kasvata sosiaalisesti arvostettua käytöstä niin paljon kuin paritassi. Nykyinen liikuntakasvatus korostaa ylettömästi voittamista. Se tarkoittaa paremmuutta toisten kustannuksella tai toisiin nähden. Se on moraalisesti kestämätön malli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Äiti Amma, siis näin muualla, meillähän se sanonta kuuluu hei ämmä tanssitaanko?

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa