JaakkoKorpi-Anttila

Viisi pahinta koukuttavaa ainetta

Tutkimus väittää, että alkoholi koukuttaa enemmän kuin kokaiini. Bristolin yliopiston psykofarmakologian professori David Nutt tullut muun muassa tähän tulokseen luokitellessaan huumeiden vaarallisuutta ja niiden aiheuttamaa riippuvuutta.

Odotusten mukaan heroiini on sijalla 1. ”Hepo” vaikuttaa aivojen palkitsemiskeskukseen nostamalla dopamiinitasoa 200%. Toisena on alkoholi, joka aiheuttaa riippuvuutta lähes yhtä paljon kuin heroiini. Riippuvuusasteikolla 0-3 alkoholi saa arvon 2,3 ja heroiini 2,5. Joka neljäs säännöllisesti alkoholia käyttävä tulee enemmän tai vähemmän siitä riippuvaiseksi, kun vastaavasti kokaiinin käyttäjistä vain joka viides. Kokaiini on siis listalla kolmantena ja maailmassa sen käyttäjiä arvioidaan olevan 14 - 20 miljoonaa.

Neljäntenä ovat barbituraatit, joita on käytetty rauhoittavissa ja unilääkkeissä. Niiden käytöstä lääkkeissä on luovuttu. Viidentenä on nikotiini, joka nostaa heroiinin tapaan dopamiinitasoa 20 – 40 %. WHO:n mukaan maapallolla tupakoi 1 mrd ihmistä ja tupakka tappaa niistä joka vuosi ½ miljoonaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en käytä hepoa,
kun tarvitsen sieluuni lepoa,
menen koirien kanssa ulos,
siinä on myös parempi tulos.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Oliko sinulla Jaakko linkkiä tuohon nimenomaiseen professori Nuttin listaukseen?

Tällaisen Nuttin listan löysin pikagooglauksella (heroiini siinäkin vaarallisimpana): https://www.theguardian.com/science/2009/nov/02/da...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olihan se siinä heti kahdessa ensimmäisessä sanassa :) Linkin takana olevaa espanjaa en tosin kauheasti ymmärrä :(

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> #2/MH:

Huomaan, että olet mato löytämään netistä asioita. Yritin itse, ei löytynyt tuota alkuperäistä listaa. Se Quo:n lista on selvästi vain alkupätkä löytämästäsi luettelosta. Quo.es/curiosidades jättää pikkujuttujensa linkin usein pois. Lääketieteelliset jutut ovat monesti maksullisia ja siten jäävät meikäläiseltä piiloon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse ei kuitenkaan ole siitä mikä aiheuttaa eniten riippuvuutta, vaan myös siitä, mitä se riippuvuus aiheuttaa yksilön elämälle. Kahvikin on hyvin riippuvuutta aiheuttava substanssi, mutta sen riippuvuuden kanssa pärjätään yleensä hyvin. Kun kahvihammasta kolottaa, niin sitä todellakin kolottaa.

Sosiaalisia ongelmia kahviriippuvuus tai tupakkariippuvuus harvoin juurikaan aiheuttaa. Väittäisin myös, että kaikista alkoholiriippuvaisista vain pieni osa ajautuu sosiaalisiin ongelmiin. Muut ovat riippuvaisia perjantaipullostaan tai työpäivän jälkeisestä kaljatuopistaan ja siinä koko juttu.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #5/JK: "..perjantaipullo.."
Erinomaista pohdintaa ja näköalan laajennusta ongelmaan. Voisiko puhua riippuvuusfunktion muuttujamäärän lisäämisestä sekä niiden mahtavuuden ja vaikuttavuuden mittaamisesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onhan sitä myös sokeri tai suklaa riippuvuutta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tähän jatkoksi silmiini osunut artikkeli, josta pari poimintoa:

"On aika miettiä uusiksi maailman huumepolitiikka ja lähteä tarkastelemaan sitä tieellisen todistusaineiston ja kansanterveyden näkökulmasta. Maailmanlaajuinen sota huumeita vastaan on osoittaunut haitalliseksi yleiselle terveydelle, ihmisoikeuksille ja kehitykselle. Huumeiden osittainen laillistaminen vähentäisi väkivaltaa ja rikollisuutta."

Tämänsuntainen Johns Hopkins's Bloomberg School of Public Health:n raportti menee ilmeisesti YK:n käsittelyyn ensi kuussa, mutta tuskin mitään äkillisiä päätöksiä on odotettavissa.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #8/oma: "huumepolitiikka.."

Myös Obama otti huumeasian esille 29.3.2016 toteamalla muun muassa, että huumeet on tähän asti ymmärretty köyhien ja vähemmistön ongelmaksi. Lainvastaisuus eli huumeiden käyttäjien eristäminen on ollut viranomaisten puuttumismalli eikä yleinen terveydenhoito, mihin oikeasti resurssit pitäisi suunnata.

Nyt opioidikeskustelu koskee kaikkia eikä pelkästään mustia ja hispanoja. Vuodesta 2010 heroiinin liikakäyttö on yli 3-kertaistunut. Nopeimmin kuolleisuus heroiinin yliannoksiin on kasvanut maaseudulla ja koskee erityisesti valkoisia miehiä 25-34 v.

En voi välttyä siltä ajatukselta, että vasta kun ongelma koskee valkoisia, siihen puututaan muutoinkin kuin juridisesti.

http://thehill.com/policy/healthcare/274587-obama-...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa